Dauwboog, 9 oktober 2004 't Binnenveld


       

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

De regenboog kennen we allemaal. Wat minder bekend is de zogenaamde 'dauwboog'. In de vroege morgen, na een frisse heldere nacht, zijn de velden soms bedauwd. Als de dauwdruppels heel groot en ook gelijkmatig van grootte zijn (een pas gemaaid grasveld, of op een pas netjes omgeploegde akker) en de zon fel doorkomt dan verschijnt er soms een fraaie 'regenboog', maar dan OP de grond. Als je nu langzaam verder loopt zal je zien dat deze boog met je mee beweegt!

Het ontstaan van deze dauwboog is gelijk aan hoe een regenboog ontstaat; zonnestralen weerkaatsen in de waterdruppels en worden daarbij gebroken in alle kleuren 'van de regenboog'. Ook de straal (grootte van de dauwboog) is gelijk. Als je de dauwboog door zou trekken in de lucht zou op die plek ook de regenboog tegenkomen. De combinatie van beide zien (en fotograferen) kan voorkomen maar dat zou een geluks-treffer zijn, net de eerste frisse bui die over het land komt aanzetten bij een heldere zonnige start van de dag en een regenboog boven het bedauwde veld toont, met daarop een mistboog. Nu, dat is theorie, maar ook wel een uitdaging...(voor de vroege fotografen onder ons).

Op de derde foto (waar deze pagina ook mee opent) is zelfs een secundaire dauwboog zichtbaar voor de geoefende kijker. Kijk anders maar eens naar het plaatje met de verklarende tekst. Ook dat is dus gelijk aan een regenboog; doordat het licht in een druppel NOG een keer wordt weerkaatst en gebroken komt er een tweede boog. Deze is echter veel zwakker dan de primaire dauwboog (want het licht -een gedeelte althans- wordt nog een keer weerkaatst in de druppel).

Deze dauwbogen zijn gefotografeerd in de vroege morgen van 9 oktober 2004 in 't Binnenveld. Een prachtig open weide (stilte)gebied tussen Wageningen, Veenendaal en Bennekom. Opname met Pentax 645 middenformaat camera, met 75 mm standaardlens (dus geen vertekening).

Wil je meer regenbogen zien en vooral de gekke en speciale varianten? kijk dan nog eens naar de speciale pagina's daarover in deze site onder het Archief.

 
© Foto's en tekst:Stefan Jak, 2004

Laatste wijziging: zaterdag 23 november 2013