WeerHistorie                                          -2-

De sneeuwval op 18 en 19 januari 1963 te Losser

Klik op de verkleinde foto's en u ziet in het foto-frame de foto in groot formaat en met begeleidende tekst


            

De winter van 1962 op 1963 was de koudste in onze geschiedenis, althans sinds dat er metingen van temperatuur zijn in ons land. De temperatuur over de maanden december tot en met februari was gemiddeld -3 graden Celsius....

Op de barre 18e januari werd een legendarische Elfstedentocht gehouden. Reinier Paping kon lang van zijn overwinning genieten, want pas in 1985 (22 jaar later) werd een volgende Elfstedentocht gehouden. Alleen de winter van 1979 kon enigszins de titel strenge winter mee krijgen (dat was vooral een vieze sneeuw- en ijzel winter). En de winter van 1981 op ' 82 gaf even flinke koude. Voor de liefhebbers volgden er gelukkig in de jaren '  80 en ' 90 toch nog wat meer forse winterperioden, ondanks de gemiddelde stijging van temperatuur. Het kan dus nog wel!

Even terug naar de 18e januari van 1963. Te Joure vroor het -20.8 graden en waren er bij stormachtige winden forse sneeuwjachten. Op onderstaande foto's is duidelijk te zien dat dit heel het land in zijn greep had. De foto's tonen een zeer winters landschap in de omgeving van Glane /Losser (de omgeving tussen Enschede en de Duitse grens), die Johan Effing destijds heeft vast kunnen leggen.

Terug naar het Archief voor meer foto's

 
Tekst: Stefan Jak. Overige bronnen: J. Buisman, 1984, Bar en Boos, zeven eeuwen winterweer in de lage landen.

Foto's : Johan Effing

Laatste wijziging: vrijdag 6 december 2013