Foto van de maand augustus en september 2012



regenboog met fish-eye lens Bennekom De zomer van 2012 was helaas -maar niet overal- weer een wat natte. Maar de vele buien die overtrekken geven wel de kans om fraaie regenbogen te fotograferen. Zoals deze in Bennekom.
De bovenstaande foto toont een heel fraaie en bijna volledige regenboog. Die kan alleen zichtbaar zijn als de zon bijna ondergaat. Het middelpunt van de boog staat immers exact tegenover de zon. Midden op de dag zal je in de zomer dus ook geen regenboog kunnen zien, die zou dan namelijk op de grond getoond moeten worden.

Op de foto zie je niet alleen de felle primaire regenboog (met het rood aan de buitenkant), maar ook de secundaire boog. Die is altijd wat minder fel en heeft de kleuren precies andersom, met het rood naar binnen. Dit wordt veroorzaakt door een tweede breking van het licht in de regendruppels die daar vallen en waar de zon al weer op schijnt. Tussen beide bogen is een gebied waar vandaan weinig licht naar je wordt weerkaatst, die is daarom vaak iets donkerder. Dit noemt men de ' Alexander's band' .

De foto is genomen met een fish-eye lens, die de hele oostelijke hemel vastlegt en de hele regenboog vastlegt in 1 foto. Een ideale lens dus voor regenbogen. Maar ook een groothoeklens van 24 mm (liever nog een 20 mm) -in kleinbeeldformaat- kan de hele regenboog vastleggen.

Meer info over regenbogen uiteraard op deze site.

© Copyright foto en tekst: Stefan Jak


Laatste wijziging:  zondag 8 december 2013

Bron: http://www.weerfotograaf.nl