De Mammatuswolken van 27 maart 2006 te Bennekom

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 


               

klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Op 27 maart 2006 was het even heftig weer. De eerste dagen met lente-achtige temperaturen waren blijkbaar wat teveel voor de atmosfeer. Na een fraai begin van de middag met temperaturen oplopend tot 18 graden kwamen er enkele stevige buien. Met onweer, hagel en felle windstoten. Meer bijzonder nog waren de fraaie mammatus-wolken achter een van die buienpartijen (tussen 16.30 en 17.00 uur), dat alles te Bennekom. Grote uier-vormige uitzakkingen vormden zich en hingen dreigend in de lucht; mammatusvormen die ook snel van vorm veranderden. De lucht was heftig in beweging. De buien van dei dag werden afgesloten met een fraaie regenboog, toen de zon weer doorbrak. Een mooi toetje!

Mammatus-wolken zoals deze hangen altijd samen met krachtige stijgende en dalende luchtbewegingen en komen dus meestal voor direct nabij zware buiencomplexen, zoals hier. Dat er onweer en hagel voorkwam bij die buien op deze dag is dus geheel in lijn met wat je kon verwachten.

Het kan overigens nog veel indrukwekkender! Kijk eens naar de andere foto-reeks van de mammatuswolken van 9 maart 2002 (toevallig ja, ook maart), op deze site.

Foto's en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag, 3 april 2006