Schoorstenen als meetinstrument voor (o.a) het weer

           
    

De pluim van een schoorsteen kan veel zeggen over het weer. De pluim geeft natuurlijk de windrichting aan. En je kan er natuurlijk mooie plaatjes van schieten. Hierboven de schoorstenen en pluimen van de energiecentrale Harculo nabij Zwolle. Ook in zwart-wit zijn mooie opnames te maken. Het wordt wellicht wel wat sinister en grauw, zeker met zo'n rokende schoorsteen. De kleurenfoto's ademen al veel minder een oostblok-sfeer uit.

Midden jaren negentig zijn overigens drie van de vijf schoorstenen afgebroken, dat zijn dus weer drie windwijzers minder.....

Maar er is dus meer te zien. Als de lucht onstabiel is gaat de pluim dwarrelen  (omhoog en omlaag). Is de lucht erg droog dan zal de waterdamp nauwelijks te zien zijn. De oplettende waarnemer kan hiermee zien wat de toestand van de atmosfeer op dat moment is. En nog veel meer, zoals uit de tweede beeldreeks hieronder wel blijkt.

Uit de benedenstaande beelden van de energiecentrale Nijmegen -gefotografeerd vanuit Arnhem, net vanachter de KEMA toren- kan je veel opmaken. Een inversie bijvoorbeeld. Een inversie komt voor als de temperatuur van de lucht met toenemende hoogte toeneemt in plaats te dalen zoals te doen gebruikelijk. Een pluim kan zo niet verder stijgen. De pluim stoot dan als het ware zijn kop en gaat zich uitspreiden. Een beeld dat vaak bij rustig stil winterweer voorkomt, vaak bij een groot hogedrukgebied. Mooi om te zien, maar niet heel prettig, want alle vieze lucht blijft zo gevangen in de onderste lagen van de atmosfeer. Soms dagen lang en er kan zo ernstige smog ontstaan. Het andere beeld van de afvalbrandingsinstallatie te Duiven, gefotografeerd vanuit Lathum (Gld) is ook zo'n treffend voorbeeld.

Meer Pluimen hieronder (er komen er vast nog meer!)

            Rookpluim Energiecentrale Nijmegen bij inversie in atmosfeer, achter de KEMA toren Arnhem  18 december 2006 1 Rookpluim Energiecentrale Nijmegen bij inversie in atmosfeer, achter de KEMA toren Arnhem  18 december 2006 3 Inversie van pluim van de AVIRA te Duiven, gefotografeerd door Stefan Jak
    

Voor meer foto's terug naar het Archief
 
Foto's en tekst: Stefan Jak/ Simon Jak

laatste wijziging vrijdag, 22 december 2006