Sneeuw en kou in maart 2005 -2-
 
De sportvelden van Bennekom liggen er ongerept bij, hier wordt voorlopig even niet gevoetbald... De officiele minimumthermometer in de weerhut van de Auteur te Bennkom was -16.2 graden... (het is het punt aan de rechterkant van het markeringsstiftje dat blijft hangen op de laagst gemeten waarde)  

U kunt de foto's op een groter formaat bekijken door ze aan te klikken

De sneeuwval die op 2 maart 2005 plaatsvond zorgde overal voor mooie plaatjes. Maar ook voor extreem sterke afkoeling. De lucht die van oorsprong al bitterkoud was, kon in de nacht van 3 op 4 maart enorm afkoelen omdat het vrijwel geheel opklaarde. Boven de dikke laag sneeuw werd het op veel plaatsen kouder dan -10 graden Celsius. In grote delen van het land zelfs lager dan -15. Te Bennekom bij de auteur werd het -16.2 (gemeten in een officiële weerhut, met geijkte stations-/minimumthermometers, op 1,5 meter hoogte), zie ook de laatste foto in de reeks hierboven. In Marknesse werd door het KNMI zelfs -20.7 graden geregistreerd. Je wordt er stil van..... Dat was écht de laagste temperatuur van de maand maart, ooit gemeten.

Die kou leidde ook tot de vorming van prachtige rijmkristallen. Ze zijn hier tot wel 2 cm groot. Hier gefotografeerd aan het Nergenase Bospad te Bennekom, met een Nikon 55 mm macrolens en een Nikon FM camera. Een puur handmatige camera die door zijn batterij-onafhankelijkheid gewoon kan blijven werken bij die kou, en dat is mooi meegenomen. Toen het zonnetje die ochtend doorkwam en een zuchtje wind opstak dwarrelden al die ijskrsitallen zo van de bomen en takjes. Ook voor dit soort dingen dus niet blijven wachten voor het maken van foto's, maar direct vroeg uit de veren!

Hieronder nog wat detailinformatie van de sneeuwval en de kou van die eerste dagen in maart (bron kaartmateriaal; http://www.knmi.nl, bron satellietbeelden: university of Dundee).

sneeuwdek in de ochtend van 2 maart 2005 sneeuwdek in de ochtend van 3 maart 2005 Geregistreerde (officiële) minimumtemperaturen van 4 maart 2005 Infrarood beeld van 2 maart 04.51 uur plaatselijke tijd, zeer actief sneeuwfront boven Noord Nederland Visueel beeld van 1445 uur plaatselijke tijd, het sneeuwt nog steeds boven nederland, het actiefste gedeelte trekt heel langzaam naar het zuiden Inrfarood-beeld van 4 maart 04.28 uur plaatselijke tijd. Het is opgeklaard en de temperaturen zakken tot recordlage temperaturen. Heel fraai zijn de sneeuwvelden zichtbaar boven Nederland en ook Denemarken  

U kunt de foto's op een groter formaat bekijken door ze aan te klikken

Meer beelden van die barre eerste dagen van maart 2005 op de 1e pagina!

Terug naar index van foto-archief HET WEER

Foto's en tekst: Stefan Jak
Laatse wijziging 24-01-2006