De enorme sneeuwval van 25 november 2005 en de dagen erna, in midden- en oost-Nederland

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

               

Boven: " figuur 1, foto-impressie sneeuwval" klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Op 25 november 2005 was er vrij plotseling een heftige sneeuwsituatie. Een lagedrukgebied kwam pal boven ons land te liggen en ging dagenlang rondtollen. Het laag was van onder tot boven gevuld met koude lucht en de enorme neerslag viel grotendeels als (natte) sneeuw. Het gevolg was dat er op vrijdag de 25e tot bijna 1000 km file stond. Velen stonden tot laat in de avond geheel vast op de snelweg of op binnenwegen, ja, De Weerfotograaf zelf helaas ook...... De enorme sneeuwlast zorgde er ook voor dat diverse daken inzakten en ook takken afbraken van -de veelal nog groene- bomen, vooral omdat de sneeuw zo nat was (deze viel bij waarden net boven nul) en omdat er zoveel viel! In die dagen viel er plaatselijk meer dan 70 mm neerslag, en waren er her en der sneeuwdekhoogten van 50 cm, vooral in midden Nederland, de Achterhoek en Twente. Dat pak sneeuw bleef lang liggen, want tot in de eerste week van december was er een gebroken sneeuwdek aanwezig in Oost Nederland. Sommige grote sneeuwhopen lagen nog langer... Bekijk ook de radarbeelden van die dagen, de historische data die het KNMI heeft verzameld en de weerkaarten.

Radarbeelden
25 november 29 november
26 november 30 november
27 november 1 december
28 november
Links: Figuur 2. Op de animaties hiernaast is mooi te zien hoe het neerslag-gebied van de depressie boven het land dagenlang blijft rondtollen. Sommige gebieden krijgen daarmee te maken met langdurig neerslag, omdat het neerslaggebied volledig en langzaam over hetzelfde gebied heendraait.

Bekijk ook eens de weerkaarten:

Neerslag 25 26 27 28
Sneeuwdekhoogte 25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5

Boven: Figuur 3: KNMI data van de neerslaghoeveelheden en sneeuwdek van 25 november tot en met 5 december 2005 (Bron: KNMI)


Foto's: Johan Effing en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: donderdag, 16 maart 2006