De '660 km File-Sneeuw' van 6 maart 2006

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Sneeuw 6 maart 2006 Tusen Bennekom en Veenendaal 1 Sneeuw 6 maart 2006 Tusen Bennekom en Veenendaal 2 Sneeuw 6 maart 2006 Tusen Bennekom en Veenendaal 3 Sneeuw 6 maart 2006 Tusen Bennekom en Veenendaal 3
Sneeuw 6 maart 2006 Buien op satellietbeeld 1150 uur VIsueel NOAA Sneeuw 6 maart 2006 Sneeuwbuien ook in de middag nog 1608 uur
               

klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Op 6 maart 2006 was er weer een vette sneeuw-situatie. Sneeuw kwam veel voor in de winter van 2005-2006, met soms flinke hoeveelheden en met als gevolg lange files op de weg. Vooral het tijdstip van de sneeuwval speelt daarbij een rol. Op de 6e maart (een maandagmorgen, buiten vakantieperiodes om) begint het net in de ochtendspits hevig te sneeuwen bij -1 graad, In een half uur tijd viel er zo'n 5 cm. Genoeg voor een verkeers-chaos. De Weerfotograaf stond er helaas zelf ook midden in, hij ' moest' wel. Zoals zovelen met een afspraak of een andere 'domme' reden, om toch in de auto te stappen. Daar stond hij dan, op de A12 tussen Ede en Veenendaal, van 0745 tot 10.00 uur. Hierna kwam de zon door en verdween de sneeuw heel langzaam, alsook de files.

Toch fijn als je dan -als je niks anders kan doen dan wachten en wachten... wat foto's kan maken. De weerfotograaf heeft daarom altijd een klein fotocameraatje in de auto (NIKON AW 35, een compact). Toch handig. De foto's zijn niet altijd zo top als van de spiegelreflex. Maar beter dan niks. Gelukkig zag ook de satelliet de buien. Van boven. Kijk eens hoe fraai ze over de zee en het land trekken, met vooral boven zee fraaie komma-achtige patronen (kleine lagedrukgebiedjes, met verhoogde buien-activiteit).

Wat meldde het ANP die ochtend:

" Winterweer verlamt opnieuw verkeer   Uitgegeven: 6 maart 2006 07:04

Laatst gewijzigd: 6 maart 2006 11:17 RIJSWIJK - Sneeuw- en hagelbuien en gladheid hebben ook maandagochtend weer voor veel overlast gezorgd op de Nederlandse wegen. Vooral in het midden van het land ontstonden lange files. De ochtendspits kwam bijzonder vroeg op gang en hield tot na elven aan. Op het hoogtepunt stond het verkeer over een lengte van 660 kilometer vast, goed voor een eervolle vierde plaats in de file top tien.


Vooral het verkeer rond Utrecht en Amsterdam kreeg het zwaar te verduren. De A12 tussen Den Haag en Utrecht en tussen Arnhem en Utrecht was bijna een parkeerplaats. Het verkeer stond daar over een lengte van 60 kilometer stil, de vertraging liep daarbij op tot ruim drie uur. Ook de A2 tussen Den Bosch en Utrecht en vanuit Amsterdam naar Utrecht en de A27 vanaf Breda zaten bomvol.

Rond half zeven zorgden overtrekkende sneeuw- en hagelbuien al voor files met een totale lengte van 170 kilometer. Rond half elf waren de files afgenomen tot 111 kilometer. "Nog steeds veel te veel voor dat tijdstip", aldus de ANWB.

Ongevallen: Het was maandagochtend een stuk drukker op de weg dan vorige week, omdat veel vakantiegangers na een vrije week weer aan het werk gingen. De ANWB meldde dat er opvallend weinig ongevallen plaatsvonden.

Het verkeer moet ook maandag in de avondspits rekening houden met flinke sneeuwbuien. Daarvoor heeft het KNMI gewaarschuwd."

Tja.....

 

© Foto's en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag, 3 april 2006