Stuifmeel in de lucht: optische verschijnselen

Foto: Een kleine halo rond de maan, die niet helemaal rond is en fraaie kleuren vertoond. Merk op dat de extra kringen rond de maan, tot aan de rand van de foto, worden veroorzaakt door de JPEG-conversie om het bestand op het web aan te kunnen bieden (dat zijn dus GEEN halo's). 

Aan het einde van de lente en aan het begin van de zomer zijn er soms geweldige hoeveelheden stuifmeel in de lucht aanwezig. We zien dat dan soms zelfs op de grond, auto's en tuinstoelen liggen als een gele waas. Alsof het zand is, maar dan heel fijn. Het stuifmeel komt vaak van het continent of vanuit Scandinavië als daar heel veel naaldbomen in bloei staan. Als het maar lang genoeg droog is en er staat een oosten wind kan die 'verontreniging' ook ons bereiken.

Grappig is dat door de vorm van die stuifmeelkorrels (ook wel "pollen"genoemd) kleine halo's (optische verschijnselen) onstaan rondom lichtbronnen, zoals zon- en maanlicht. Juits bij het wat zwakkere maanlicht is dat goed te volgen.Omdat de straal van de halo vaak maar enkele graden is zal dit bij zonlicht zelden goed te zien zijn, zonder verblind te worden. De halo is door de vorm van de stuifmeelpollen niet geheel rond, maar wat elliptissch en tevens met wat verdikkingen boven, onder en aan weerszijden.

De bovenstaande foto is gemaakt op 13 mei 1998 te Zwolle. Toen er een enorme hoeveelheid pollen aanwezig was. Ook vanuit Duitsland zijn soortgelijke foto's gemaakt rond die datum.

Fotograferen? De bovenstaande foto van de maan is gemaakt met een 200 mm lens met het diafrgama op f 5.6 gedurende één minuut belicht (op statief), met iso 100 diafilm, Dat is dus erg simpel.  Belicht niet te lang, anders verdwijnt de maan uit beeld! Bij de zon fotograferen raad ik ZEER sterk af, zeker met telelens, omdat het anders beslist je ogen kost.

Wees allert op een weersituatie vanaf eind april tot in juli met veel oostenwinden, droogte in een groot omliggend gebied (hogedrukgebieden nabij) en kijk regelmatig naar de maan, met een verrekijker of telelens en neem foto's!

Terug naar de Weerkalender

 
© Foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging 25-03-2003