De zonsverduistering van 31 mei 2003, Ginkelse Heide

   
   
               

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Op 31 mei 2003 was er in Nederland een prachtige zonsverduistering waar te nemen. Je moest wel vroeg op, want deze vond plaats bij zonsopkomst, dus rond half zes in de ochtend. Maar het was het vroeg opstaan meer dan waard! De zon was voor bijna 90% verduisterd (in Ierland en IJsland was de verduistering ringvormig). Net bij opkomst van de zon was de verduistering op zijn grootst en leek de zon op een hele smalle maansikkel, maar dan rood gekleurd. De foto's zijn genomen vanaf een prachtig uitzichtpunt op de Ginkelse Heide nabij Ede.

Hierna werd de zonneschijf al weer snel groter. Jammer was dat het een beetje heiig was, waardoor de zon de eerste tien minuten (vanaf ca 05.30) nog niet te zien was. Maar hierna verscheen hij langzaam maar zeker. Het was verder prachtig helder zomerweer, dus kon alles goed gevolgd worden bij aangename omstandigheden. Door het vroege tijdstip -en dus gedimde licht- was het niet eens nodig speciale filters op de lens te doen.

Een dergelijke bijzondere zonsopkomst zullen velen waarschijnlijk niet meer meemaken!

De foto's zijn genomen met een NIKON FA op statief en een 300 mm lens waarop een 1.6 converter zat. Het effectieve brandpunt was dus 480 mm. Gefotografeerd op Fuji Velvia 50 asa diafilm. De onderste rij daarentegen met een NIKON F80 en Nikon 16 mm fish-eyelens (eerste drie) en een f1.4 50 mm Nikon lens op Fuji Superia 400 asa.

Meer foto's in het Archief
 
Auteur: Stefan Jak

Laatste wijziging: 17-07-2003