Kwallen'weer'

U kunt de foto's op een groter formaat bekijken door ze aan te klikken

Bij oostenwind komen er in Nederland vaak veel kwallen aan het strand, doordat de onderstroming die dan ontstaat de kwallen van de zee juist richting de kusten voert.

Als je foto's wil maken op het strand is het vaak erg leuk om een macro-lens mee te nemen. Je kan dan van dichtbij gekke en vervreemdende beelden maken van alles wat op het strand ligt. Uiteraard van kwallen en schelpen maar ook van zand dat gek is is opgewaaid, of van allerlei aangespoeld materiaal. Een goede spiegelreflex/digitale camera is dus wel prettig om bij je te hebben (voor die macro-lens). Maar ' het klimaat' direct aan zee is erg geniepig voor een camera. Je staat er van te kijken hoe snel zandkorrels, opspattend zout (!) water en wind vat hebben op je kostbare fotomateriaal. Ook een rolletje verwisselen (als je nog analoog fotografeert, zoals De Weerfotograaf) direct aan de branding is vragen om problemen en zorgt op zijn minst voor zand in je camera en met wat pech lange diepe krassen op het negatief of diamateriaal dat je er net nieuw in hebt gedaan.

Wel doen dus, met de dure camera langs het woeste strand. Maar heel goed opletten met dat zand en water. Thuis de buitenkant goed droog afpoetsen en de lenzen droog- en schoon blazen om krassen te voorkomen! En aan het strand zelf proberen de camera tot het moment van opname onder je hemd, jas of wat dan ook te houden.

Terug naar index van foto-archief HET WEER

 

Copyright foto's : Stefan Jak

Laatste wijziging: vrijdag 6 december 2013