Onweer

Vrijwel niets is mooier om -als fotograaf die van het weer houdt- een geslaagde opname te maken van een schitterende bliksem die ergens inslaat.

Foto: onweer 6 september 1999, boven de energiecentrale Harculo te Zwolle, S.Jak.

Fotograferen?

Het op de foto zetten van een fraaie bliksem is niet zo moeilijk ('s avonds). Voorwaarde is... een stevig onweer met veel ontladingen, niet te ver weg (paar km.), en een goede locatie met vrij zicht en bescherming tegen het onweer zelf (regen en bliksem). GA NOOIT IN HET VRIJE VELD BLIKSEMS FOTOGRAFEREN, je bent snel zelf degene waar de bliksem inslaat....

Zet de camera op een statief, kies de goede lens om de bliksem er 'vol' op te zetten (al naar gelang de afstand van de bui een telelens of een groothoeklens), zorg voor een fraaie achtergrond; een stad,, een gebouw, bomen etc. Dan zie je de 'juiste' grootte. Gebruik een draadontspanner en gebruik diafragma f4 of f5.6 (bij een ISO 100 film). Zet de sluiter open (met de draadontspanner) en wacht tot een bliksem ongeveer op de plek inslaat waar je hem hebben wou. Dat kan je op dezelfde foto een paar keer herhalen, als het tenminste een stevig/actief onweer is. Draai door, en maak meer foto's met verschillende periodes (1 tot 8 minuten), vaak zitten er op een rolletje maar twee of drie echt geslaagde opnames, want het blijven 'gelukstreffers'.

Let op of er dichtbij geen storende lantaarnpaal of ander licht is dat de foto beslist laat mislukken. Ook als u van achter het raam foto's maakt kan het raam spiegelingen zichtbaar maken op de foto. Dat kunt u voorkomen door binnen al het licht uit te doen en/of een polarisatiefilter te gebruiken.

Negatiefmateriaal werkt vaak iets beter dan dia's, omdat de laatste niet zo best tegen overbelichting kunnen, en dat gebeurt nog wel eens.

Het is leuk als u precies bij houdt hoe laat u welke foto heeft gemaakt, met welke belichtingstijd (minuten...) en diafragma. Later weet u dan beter wat u kunt, en wat niet.

Update:  Nu we inmiddels in het digitale tijdperk wordt het zelfs nog iets makkelijker om een goede bliksemfoto te maken. Op veel digitale camera's kan je al in HD-kwaliteit filmen. Het is vrij eenvoudig om het onweer te filmen (zoek wel een interessante achtergrond; een kerkgebouw, bomen of iets dergelijks, voor extra spanning in de foto). Hierna kan je met een beetje beeldbewerkingsprogramma vaak wel het juiste frame (beeldje) kiezen uit die hele film, met een geslaagde bliksem. De weerfotograaf gebruikt daarvoor Quick-time of I-movie. Op de site tref je inmiddels een reeks bliksemfoto's die zo gemaakt zijn. Leuk is dat je dan ook goed kan zien hoe een bliksem groeit en weer dooft in stukjes, gedurende enkele delen van een seconde.

Dat maakt dan wel het verschil met de methode voor analoog materiaal waarbij je een lange sluitertijd gebruikt; in die gevallen heb je vaak een volledige bliksem op de hele foto. En soms wel meer dan 1 bliksem. In de digitale print -als deel van een film- heb je soms maar een stukje van die hele bliksem die zich immers nog moet vertakken, of juist voor delen al weer aan het uitdoven is.

Terug naar de weerkalender
 
  Foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: 24 januari 2014