Poollicht 22 oktober 2001 te Bennekom

In 2001 was de zon zeer actief en al diverse malen is er poollicht waargenomen. Zo ook op de 22e oktober van dat jaar. 

  

Bovenstaande foto is genomen op 22 oktober 2001, op een donkere plek in het Binnenveld, tussen Bennekom en Veenendaal. De zon was al een tijdje onder en er was vrij heldere, droge en koude lucht. Door de foto gedurende vier minuten te belichten kwam deze fraaie wijnrode gloed (links op de foto) naar voren. Met het blote oog was dat echter slechts zeer zwak te zien.

De foto-techniek komt ons hierbij dus goed van pas, zodat we dit poollicht-verschijnsel toch vooral niet hoeven te missen.

Overige details van de opname: 4 minuten belicht op ISO 200 negatief-film (Fuji), camera Nikon FM op statief, draadontspanner en lens Nikor 24 mm f.2, met het diafragma op de grootste opening (f 2.0). Bij een langere belichting was het rood wellicht nog wat intenser geworden, echter ook het strooilicht van de steden en lantaarnpalen die je tegenwoordig overal ziet...Bovendien, als er met deze lens langer dan vier minuten was belicht, waren de sterren kleine streepjes geworden. Dat zou ook jammer zijn voor het totale beeld.

Meer fototips in de Kalender

Voor meer foto's terug naar het Archief
 
Foto en tekst: Stefan Jak

laatste wijziging 03-03-2003