Sneeuw

Sneeuwen doet het niet zo vaak in Nederland, en als er dan wat valt is het vaak niet meer dan enkele centimeters. Reden te meer om als er sneeuw valt foto's te maken!

Kijk naar de actuele sneeuwkaart van Nederland!

Veel fotografen zijn beteuterd als de foto's klaar zijn, ze zijn grauw en donker. Het schitterende beeld dat er was toen de foto werd genomen is volkomen weg. Zonde. En het is niet zo moeilijk, maar voor het maken van een goede sneeuw-foto is het belangrijk om de belichting aan te passen en niet zomaar te vertrouwen op de ingebouwde belichtingsmeter van de camera.

SnowSonsbeek10feb19991.JPG (59660 bytes)

 Foto: sneeuw in Sonsbeekpark (Arnhem), 10 februari 1999.

Meer sneeuw-foto's

Sneeuw reflecteert veel licht. Te veel. Een normale belichtingsmeter van een camera is zo ingesteld dat een 'gemiddeld onderwerp' een bepaalde hoeveelheid licht terugkaatst. De meeste meters gaan uit van een onderwerp dat een zgn 'grijswaarde' van 18% bezit. Het licht dat hier op valt wordt weerkaatst, de meter meet en kiest hiervoor de juiste combinatie van diafragma en sluitertijd. Mooi. Bij sneeuw werkt dat echter niet. Bij het felle licht 'denkt' de camera "wat een boel licht", en stelt een te korte sluitertijd voor. De foto wordt dan te donker en grauw. Denk niet dat de nieuwste camera's met matrix-meting (meervelds-meting) dat probleem volledig kunnen verhelpen.

De beste methode is nog altijd om de camera in zulke gevallen handmatig te bedienen, en zeker 1 tot wel 2 stops meer te belichten (zeker als het zonnig is) dan normaal nodig zou zijn volgens de meting van de camera. Dus, als de camera een tijd voorstelt van 1/500 kan je beter voor 1/250 (1 stop meer) of 1/125 sec (2 stops) kiezen. Dat kan natuurlijk ook door een groter diafragma te kiezen (f 5.6 ipv f 8). Maak altijd meerdere opnames met zowel 1 als 2 stops overbelichting (ook 1,5 kan natuurlijk).

Negatief-film kan overigens in de centrale nog aardig worden 'opgepoetst' door bij de afdruk alsnog over te belichten (opnieuw af laten drukken). Bij diafilm lukt dat niet meer, daar moet je dus gelijk goed belichten.

Terug naar de Foto-tips
 
Foto en tekst: Stefan Jak

laatste wijziging: maandag, 17 maart 2008