Rijp, 22 december 2007 Bennekom

Een overzicht van de mooiste rijp-foto's van 22 december 2007 te Bennekom. Hieronder meer tekst en uitleg.

Oorzaak van de rijp van 22 december 2007 en meer wetenswaardigheden.

De dagen voor de 22e december 2007 vroor het vrijwel continue, terwijl het ook erg nevelig, ja zelfs mistig was waarbij de wind onveranderlijk uit oostelijke richtingen kwam. Het vocht en de ijskristallen in de lucht konden zich dagenlang ophopen op alles wat maar in de lucht stak; gras, bomen, draden etc. Doordat er geen zon was smolt of sublimeerde de rijp overdag niet. Pas toen het na vele dagen een keer opklaarde scheen de zon op een prachtige dikke sneeuwwitte laag rijp, van soms wel 4 centimeter ' dik' . Het leek wel of het had gesneeuwd. Als je naar de detail-opnames kijkt zie je duidelijk dat het afwijkt van sneeuwkristallen. Het zijn geen vlokjes maar kleine ijsnaaldjes en -veertjes die zich op alles hebben vastgezet TEGEN de windrichting in (de kristallen botsen telkens tegen een object aan en groeien zo langzamerhand). Nadat de zon op die 22e december enkele uren had geschenen was de fraaie rijp weg, mede door een opstekend windje die ervoor zorgde dat de ijsnaaldjes gewoon van de bomen 'sneeuwden'.

Hoe fotografeer je dit?

Als je dit wil fotograferen moet je erg veel geluk hebben dat het zoveel dagen dit weertype is en het een keer in de ochtend fraai opklaart. Je moet dus op tijd opstaan en het vrije veld in, met een camera die tegen vrieskou kan (bescherm je batterijen of neem reserve-exemplaren mee). Een statief is prettig voor scherpe detailopnnames (voorkom bewegings-onscherpte), die je immers graag wil nemen want het is van dichtbij zo mooi......

Het is nog best lastig een fraaie compositie te maken, want je oog ziet veel maar het kan al vrij snel behoorlijk druk worden op de foto en details kunnen wegvallen op de uiteindelijke foto. Naderhand kan je uiteraard ook nog wel een fraaie uitsnede maken, waarvan in de bovenstaande reeks enkele voorbeelden worden gegeven. Je ziet dat het maken van fraaie doorkijkjes en detailopnames het onderwerp goed doen.

Maar dan nog, de enorme detailrijkdom raak je kwijt voor toepassingen op internet, omdat de foto's verkleind worden tot een maximaal aantal pixels. Om toch te laten zien welke details aanwezig kunnen zijn -bij wijze van uitzondering- hieronder een link naar enkele foto's op groot formaat (bestands-omvang aangegeven onder de foto, de foto opent in een eigen venster).

Rijp 22 december 2007 Rijp 22 december 2007 Rijp 22 december 2007 Rijp 22 december 2007
2,7 mb 1,5 mb 0,7 mb 0,8 mb

Lees meer over het fotograferen van ijs en sneeuw in de rubriek Fototips.

Terug naar het Archief.

 
Foto's en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag, 14 januari 2008