De vroege sneeuwval op 24 oktober 2003 te Arnhem

           

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

De maand oktober 2003 was koud. Ook die 24e was erg koud. Na een nacht met op enkele plaatsen matige vorst kwam er in de ochtend een warmtefront door. Maar omdat het -ook op grotere hoogte in de atmosfeer- flink koud was, viel er in het oosten van het land langdurig sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Er ontstond een sneeuwdekje van 1 -3 cm. Voor een echte winterdag niet veel, maar wel voor een dag in oktober! Die notabene volgde op een bijna recordwarme zomer.

Zo vroeg in het jaar een sneeuwdek is heel bijzonder. Het kwam zeker een keer eerder voor, op 13 oktober 1975. Het zegt evenwel niets over de winter die erop volgt. De winter van 1975 op 1976 was van geen betekenis. En ook nu, eind januari 2004, is er van stevig winterweer hier nog geen sprake (geweest).

Maar het levert natuurlijk zeer bijzonder plaatjes op, de sneeuw die nog nazomerse tafereeljes bedekt, op de tuinstoelen en de Hortensia's, op een eenzame late Zonnebloem en de appeltjes aan de groene bomen.... Deze foto's zijn genomen in het Sonsbeekkwartier en nabij de Velperweg tussen 09.00 en 10.00 uur.

Meer prachtige fotos van deze zeer vroege sneeuwdag vanaf de Posbank op de Veluwe bij de ingezonden foto's

Meer andere foto's in het Archief

Kijk voor tips voor het fotograferen van sneeuw in de Fototips
 
Foto's en tekst: Stefan Jak, 2004

Laatste wijziging: 13-12-2004